apie

Vabi Sabi (jap. 侘び = wabi sabi, liet. kuklus paprastumas) – Japonijos estetikos filosofija, atsiradusi dzenbudizme. Žodžio Vabi reikšmė kilusi iš veiksmažodžio wabiru (jap. 侘びる), kuris reiškia ko nors ilgėtis, wabishii (jap. 侘しい) – vienišas, apleistas, varganas. Žodį Sabi pirmą kartą pavartojo poetas Fudživara No Tošinari (jap. 藤原釈阿 Fujiwara no Toshinari) norėdamas perteikti sunaikinimo jausmą. Kita Vabi reikšmė – mumyse glūdintis ilgesys, Sabi – trumpalaikės akimirkos grožis. Vabi Sabi filosofija buvo pasipriešinimas tobulo grožio supratimui, vyravusiam viduramžiais. Pagal savo kilmę Vabi Sabi yra tokia pasaulėjauta, kuri atsirado kaip pasipriešinimas prieš tai, kas priimta ir yra konvencionalu. Vabi Sabi pagrindinės savybės: kuklumas, minimalizmas, išskirtinumas, unikalios ir nelygios formos.


Vabi Sabi reiškia savo gyvenimo esmę suvokti paprasčiau, atsisakyti pertekliaus, kuris tik trukdo asmenybės formavimuisi, bei tikriems norams. Pagal Vabi Sabi gyvenimas neturi būti primityvus ir paprastas, jis turi būti labiau orientuotas į esminius interesus, į tai kas sudaro individualybę.. Vabi sabi tai ne tobulinimas savo elgsenos, ar prisiderinimas prie kasdienybės, tai yra kitoks požiūris į gyvenimą. Daiktų formų nelygumas arba jų irimas yra daug labiau žadinantis, nei tie dalykai, kurie yra visiškai užbaigti ir tobuli, nes tai pažymi jų laikinumą. Čia, grožis yra pakeista sąmonės būsena ir gali būti vertinama kaip žemiška ir paprasta. Vabi sabi- tai intuityvus grožio suvokimas kasdieniniame pasaulyje.. Tai nepakankamas grožis, kuris egzistuoja kukliose, kaimiškose, netobulose ar net sugadintose vietose. Vabi Sabi išreiškiamas kaip estetinis jausmas, kuris randa melancholinį grožį visuose dalykuose.

Idėjos:

Grožis slypi ne tobulybėje, o nepakartojamume. Tai yra Vabi Sabi paslaptis, nes tik nepakartojami dalykai, jų matymo akimirką paverčia tokia svarbia.
Laikinumo suvokimas.
Daugiaprasmiškumas ir susitaikymas su prieštaringumu.
Orientavimosi į gamtą. Vabi Sabi filosofija siūlo prisitaikyti prie gamtos.
Vabi Sabi priima kitimą, nykimą, baigtį. Nebando pristabdyti nykimo.
Daiktas yra prasmingas tuo, kuo yra.
Atviros, lanksčios, schemiškos. Neaiškios, asimetrinės, natūralios formos.
Akimirkos grožis.
Laisvė būti nepakartojamam.
Pagarba dabarčiai.
Džiaugsmas būti unikaliam.
Džiaugsmas netobula būtimi.
Silpnybės tampa stiprybėmis.
Vabi Sabi tiesiog nusako tai, ką kiekvienas kūrėjas suvokia intuityviai ir per patirtį.
Mažiau yra daugiau.
Nepriklausomybė.
Individualus požiūris.
Vabi Sabi gyvenimas prasideda tik tada, kai suvoki, kad esi laimingas ir tik tada, kai gyveni pagal savo tikruosius poreikius, ir tampi nepriklausomas nuo laikinų laimės akimirkų.

Vikipedija


Dėkoju visiems nuotraukų autoriams ir prašau nepykti ant manęs, kad panaudojau jūsų kūrinius. Jeigu kas nors visgi pyksta prašau praneškite man.

I thank all the authors of the photos. Please do not be angry at me that I used your creations. If anyone is angry, please let me know.

messenger